Kako zamenjati SSD disk na prenosnikih

Solid State Drives ali SSD diski zagotovo prevzemajo vlogo trdega diska kot primarnega nosilca podatkov.

Obstaja več razlogov za zamenjavo trdega diska za SSD disk; najbolj prepričljiv je sigurno ta, da je SSD disk približno 5-krat hitrejši kot trdi disk, kar pomeni, da se bodo vaš operacijski sistem, aplikacije in igre zaganjali veliko hitreje in se bo vaš sistem na splošno veliko bolje odzival.

Drug razlog je, da nima premičnih mehanskih delov, ki bi se lahko zlomili, če se zgodi nesreča in vam prenosni računalnik pade na tla.

Seveda ob padcu ni garancije, ki bi vam zagotovila, da vam bo SSD ali katerikoli drugi disk sploh še delal, je pa vseeno več upanja pri SSD diskih.

Se še spomnite kako smo trde diske postavljali v zamrzovalnik, da smo poizkušali še zadnje možnosti obnovitve podatkov?

No, tudi tega pri SSD diskih ni potrebno. SSD disk deluje zelo tiho, praktično ga ni slišati, večina SSD diskov pa deluje tudi pri -10 -70 °C.

Obdobje, ko so bili SSD diski predragi za povprečnega uporabnika, so minili. Cene SSD diskov so zdaj dostopne, kar je povezano z ogromnim povpraševanjem na trgu. V večini novih prenosnih računalnikov je SSD disk že samoumeven.

Spremenilo se je tudi hlastanje za tera bajti prostora. Za povprečnega uporabnika je povsem zadovoljivih 256 GB, za več dodatnega prostora pa se poslužujemo zunanjih diskov.

Najbolje od vsega pa je, da je zamenjava trdega diska z SSD diskom povsem enostavna. Pri večini prenosnih računalnikov lahko zamenjavo uredite kar na kuhinjski mizi z izvijačem.

Ga imate? Super.

Ampak!, če imate kakršnekoli pomisleke, vam priporočamo strokovno pomoč. V podjetju TrueCAD vam bomo z veseljem pomagali.

Pa začnimo.

1. KORAK: Izbira primernega SSD diska

Vse kar potrebujemo je torej majhen izvijač.

Ker pa želimo vsebino trdega diska prenesti na novi SSD disk potrebujemo še zunanje ohišje za SSD disk z USB (3.1) vmesnikom, da bomo na novi SSD lahko naredili klon vsebine in aplikacijo za kloniranje diska.

Večje datoteke, video vsebine, ki bi lahko presegale zmogljivosti SSD diska, shranimo na drugo zunanjo enoto.

Že pred nakupom diska se prepričamo, da se bo novi SSD disk prilegal prenosnemu računalniku.

Večina prenosnih računalnikov ima 2,5” diske, vendar lahko ultra lahki prenosniki uporabljajo tudi 1,8” velikost diska. 2,5” diski imajo lahko tudi različne debeline – 7 mm ali 9,5 mm – in različne vmesnike (SATA ali IDE, običajno v prenosnikih od leta 2008 ali prej). Prenosni računalniki najpogosteje uporabljajo 2.5” diske SATA.

Izbira SSD diska

Da bomo prepričani v ustreznost nakupa je najbolje, da odstranimo ploščo na dnu prenosnega računalnika, kjer se skriva disk in pogledamo kaj piše na disku, ali piše 2,5” in SATA ter kakšno debelino potrebujemo.

Če prenosnik nima tako enostavnega dostopa do trdega diska, torej ni odstranljive hrbtne plošče, je potrebno pogledati v specifikacije in navodila prenosnega računalnika, tako za dostop do trdega diska kot tudi velikost diska (1.8” ali 2.5”) in debelino.

Opisan postopek zamenjave SSD diska velja za prenosnike z odstranljivo hrbtno ploščo.

2. KORAK: Kloniranje trdega diska

Če želimo prenesti enako kopijo obstoječega trdega diska z operacijskim sistemom in vsemi datotekami na novi SSD disk (brez ponovne namestitve sistema Windows), moramo najprej klonirati trdi disk (če klona ne potrebujemo in bomo izvedli »clean install« – nova instalacija operacijskega sistema, programov….potem ta korak preskočimo).

Mi pa nadaljujemo:

a) Povežemo SSD disk s prenosnim računalnikom, z USB kablom.

USB to IDE sata

Kot že omenjeno smo za novi SSD disk, za ta namen, pridobili zunanje ohišje z USB (3.1) vmesnikom.

b) Inicializacija (uvodna nastavitev) SSD

Če se SSD na računalniku ne prikaže z novo črko pogona, gremo na orodje za upravljanje diskov programa Windows.

Postavimo se na ikono Računalnik, z desno tipko na miški izberemo Upravljanje in poiščimo Upravljanje diskov ter izberemo Ustvarjanje in formatiranje particij trdega diska. SSD disk moramo videti kot nov disk pod trenutnim.

Če piše “Ni inicializiran”, z desno tipko na miški kliknemo pogon in izberemo “Inicializiraj disk.”

c) Velikost particije diska, katero bomo klonirali, naj bo enaka ali manjša od SSD diska.

Preverimo, ali je primarna particija trenutnega diska (običajno C: z operacijskim sistemom Windows in nameščenimi programi) večja od SSD diska. Če je večja potem bo potrebno krčenje.

Z desno tipko na miški kliknemo na particijo trenutnega diska in izberemo Skrči nosilec. V naslednjem oknu pustimo privzete nastavitve in kliknemo Skrči. S tem bo velikost primarne particije spremenjena. Ostali prostor ostane nedodeljen.

Med procesom kloniranja bo aplikacija za kloniranje ustrezno spremenila velikost in dodelila dodaten prostor glavni particiji SSD diska.

Zveni komplicirano? Ne skrbite. Je povsem enostavno. Po krčenju ponovno zaženemo računalnik, da se prepričamo, da particija dela preden začnemo s kloniranjem.

d) Kloniranje trdega diska

In smo končno prispeli do točke, kjer dejansko izvedemo svojo namero, kloniranje trdega diska.

1. Namestimo aplikacijo za kloniranje diska.

Na spletu je veliko izbire, večinoma so to plačljive aplikacije. Mi bomo uporabili kar EaseUS Todo Backup Free, ki je brezplačna za osebno uporabo, ima uporabniku prijazen vmesnik in optimizira tudi prehod na SSD.

2. V glavnem meniju aplikacije EaseUS Todo Backup izberemo možnost Klon (»Clone«).

easeUS

Sledimo čarovniku, da izberemo izvorni disk (»souce« – polni disk) in naš cilj (SSD disk – prazni disk).

Ko izberemo ciljni pogon, torej prazni SSD disk, označimo možnost Optimiraj za SSD (»Optimize for SSD«).

To zagotavlja, da so sektorji usklajeni in izboljšajo možnosti za zagon z SSD diskom po procesu kloniranja (druge možnosti »Sector by sector clone«, ne označimo, saj se tako kopira vsak sektor, čeprav je prazen ali slab).

3. Kliknemo Naprej, da vidimo izbrani izvorni in ciljni pogon ter s klikom Nadaljuj začnemo s kloniranjem.

Postopek kloniranja traja približno 45 minut. Ko se zaključi izvedemo Zaustavitev sistema in izklopimo računalnik.

3. KORAK: Fizična menjava starega diska z SSD diskom

Sledi korak v katerem odstranimo stari disk in ga zamenjamo z SSD diskom.

1. Računalnik imamo izklopljen, odklopimo napajalni kabel in tudi vse druge priključene kable, vključno s kablom, kjer smo imeli priključen SSD disk. Odstranimo hrbtno ploščo kot smo naredili v Koraku 1, ko smo preverili velikost in debelino diska.

2. Poiščemo vse vijake, ki pritrjujejo trenutni disk na prenosni računalnik. Pred odvzemom jih moramo odviti. Nič ne delamo na silo.

3. Dvignemo stari trdi disk za približno 30 ali 45 stopinj in ga izvlečemo.

4. Na isto mesto namestimo SSD disk. SSD disk namestimo v obratnem postopku, kot smo odstranili stari disk: Potisnemo ga pod kotom na svoje mesto, tako da je v celoti priključen na vmesnik.

Fizična menjava SSD diska

Nato SSD disk pritrdimo z vijakom, ki smo ga odstranili v zadnjem koraku.

Na koncu pritrdimo z vijaki še hrbtno ploščo, ki pokriva disk.

4. KORAK: Zagon z SSD diskom

Trenutek resnice: Vklopimo prenosni računalnik.

Če se prenosnik zažene kot običajno in vidimo vse svoje programe in nastavitve ravno tako, kot so bili prej (razen veliko hitreje), je vse tako kot mora biti.

Zdaj lahko vaš stari disk namestite v ohišje z USB vmesnikom, ga formatirate in uporabite za shranjevanje podatkov.

Še ena pomembna malenkost: SSD diskov ne smemo defragmentirati.

Windows 10 to že ve. Če zazna vaš pogon kot SSD, bo namesto defragmentiranja pogona optimiziral ukaz TRIM, ki izboljša učinkovitost vašega SSD diska.

Torej, z zamenjavo SSD diska (pri Windows 7, Vista…) izklopite defragmentiranje, kar naredimo s klikom na Start => Vsi programi => Pripomočki => Sistemska orodja => Program za defragmentiranje diska => Izklopimo urnik.

Po uspešni zamenjavi SSD diska bo občutek zmagoslavja. Garantiramo! 🙂

4.8/5 - (15 votes)
4.8/5 - (15 votes)

Deli objavo

Komentar (1)

 • Marijana Cerovina Reply

  Točno tako delano…. Vendar se po vstavitvi večjega diska , le ta ni zagnal. Nekaj mu
  je manjkalo.
  koda napake c000000e ali pa c000000f
  In potem spet “šraufanje”, vrnitev starega nazaj, novi pa kot dodatni zunanji.
  Še eno vprašanje: Če DVD enota ni priključena v laptopu, je samo kot “okrasek”, ali
  lahko potem vstavim adapter za večji SSD .. kam ga pa prištekam?? Mislim notri v laptopu..
  vse ostalo mi je jasno, ampak če DVD- prej ni bilo
  LENOVO ideapad 320???

  11. 02. 2019 at 10:32

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja