7 razlogov, zakaj so obnovljeni računalniki pameten nakup

Pod pojmom nakup si predstavljamo pridobitev nečesa novega, iz potrebe ali želje.

Čeprav večino stvari v življenju kupimo povsem nove, je pri nekaterih predmetih kar običajno, da so pred nami že imeli lastnika. Tipičen primer so avtomobili, stanovanja, otroška oprema, foto oprema, kolesa in celo sodobni pametni telefoni.

Spletne strani namenjene prodaji (eBay, Amazon, Bolha…) so polne ponudb raznolikih predmetov, ki se kupujejo novi in tudi rabljeni.

Medtem, ko so nekateri predmeti precej specifični, lahko trdimo, da je računalnik postal sestavni del sodobnega življenja vsakega od nas.

Ali ste kdaj v času kupovanja nove računalniške opreme pomislili o nakupu rabljenega ali obnovljenega namiznega računalnika, oziroma prenosnika? Preden brez pomisleka opustite to možnost, vam svetujemo, da si preberete našo obsežno predstavitev razlik, prednosti in tudi slabosti.

Nepoučen nakup je lahko drag in nepotreben nakup!

Ali naj kupim nov, obnovljen ali rabljen računalnik?

V današnji dobi je računalnik postal nepogrešljiv del vsakdanjih opravil, bodisi v obliki delovnega ali domačega namiznega računalnika ali prenosnega računalnika. Ker pa se računalniško področje skupaj s hitrim razmahom digitalizacije nenehno razvija, se spreminjajo programi, se večajo datoteke in se povečujejo tudi zahteve po zmogljivosti računalnikov.

To prej ali slej privede do potrebe po posodobitvi ali zamenjavi računalnika (hardware) in tudi programske opreme (software). Skoraj gotovo pa pride do zamenjave, ko se na vašem računalniku pokažejo znaki potencialne težje okvare, zaradi katere lahko ostanete brez dragocenih podatkov ali brez možnosti dela oziroma dostopa do interneta za nekaj časa.

Medtem, ko je rojenim v 21. Stoletju »trenutek nakupa« računalniške opreme v užitek, marsikomu v zrelejšem obdobju ta precej tehnična odločitev predstavlja breme. Še posebej, če opravi nakup računalnika iz osebnih potreb, ne zaradi službe, in se oseba na računalništvo ne spozna (za kar so v službah večinoma zadolženi ustrezno strokovni zaposleni).

Nakup namreč pomeni odločitev, ki je lahko tudi napačna. Gotovo pa ta odločitev s sabo prinese tudi strošek.

V kolikor slednji ni problem, skoraj ni dvoma, da se boste odločili za nakup nove računalniške opreme. Enako velja, če vam računalnik predstavlja ključno orodje za delo in je »ta stari« postal že prepočasen.

Tipičen primer tovrstnega razmišljanja  so podjetja ali posamezniki, ki si ves čas želijo čim bolj izkoristiti svoj čas preživet za računalnikom, oziroma opravila izvesti čim hitreje, brez nepotrebnih čakanj. V primeru poslovne uporabe to pomeni, da po nepotrebnem izgubljate dragoceni čas in v skladu s pojmom »čas je denar«, v daljšem obdobju zaradi počasnosti izgubite več kot bi zapravili z nakupom.

V privatni uporabi, še posebej, če je pri nakupu računalniške opreme treba omejiti stroške in vam računalnik ne prinaša neposredno zaslužka, je pred iskanjem popolnoma novega računalnika povsem na mestu misel o posodobitvi opreme. Ko ta ne zaleže več, pa lahko pride na vrsto nakup rabljenega ali obnovljenega računalnika.

Razlika med tovarniško obnovljenimi in rabljenimi računalniki iz spletnih oglasov

Medtem, ko je vsakomur lahko jasno, kaj dobi z nakupom novega računalnika, je vredno predstaviti obnovljene računalnike, saj jih ne smemo zamenjevati z rabljenimi.

Rabljena računalniška oprema se namreč večinoma prodaja kar neposredno od lastnika, torej med fizičnimi osebami, brez garancije, po sistemu »videno kupljeno«. Čeprav so cene rabljenih namiznih računalnikov (PC računalniki) ali prenosnih računalnikov res krepko nižje od novih, so ti poceni nakupi lahko tudi tvegani. Bodisi gre za malo znane znamke ali za uveljavljene računalnike cenjenih podjetij Acer, Apple, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, Toshiba… v nobenem primeru ne moremo vedeti, kaj je pretekli lastnik z njimi počel in v kakšnem stanju je računalnik.

Pri tem ne gre zgolj za malomarno ravnanje in morebitne vidne zunanje ali nevidne notranje poškodbe pač pa na podlagi različne uporabe interneta in varnostnih programov tudi za možnosti, da skupaj z računalnikom domov prinesete še viruse in škodljivo programsko opremo. Tipičen primer nakupa rabljenih namiznih ali prenosnih računalnikov je prodaja privatnih ponudnikov preko spletnih oglasnikov.

Kljub temu, da lahko v idealnem primeru pri nakupu rabljene računalniške opreme nastavite na nakup od poštene osebe, ki starega računalnika ne potrebuje več, saj je kupila novega, tveganje vedno ostaja. Še posebej je vredno biti pazljiv pri nakupu izrazito najcenejših rabljenih računalnikov oziroma prenosnikov. S tem tveganjem in možnimi negativnimi izkušnjami sovpada tudi slab prizvok pojma »rabljen«, ki se ob slabi poučenosti prenese še na pojem »obnovljen«. A obnovljeni računalniki imajo za kupce kar nekaj ključnih prednosti in so bistveno varnejši nakup.

Zakaj sploh pride do prodaje obnovljenih računalnikov?

Večina ljudi že ima za sabo izkušnjo nakupa izdelka, ki jim ni ustrezal. Vzeli smo ga iz škatle in morda že na prvi pogled ugotovili, da »to ni to« kar smo si predstavljal. Bodisi je bil izdelek opraskan, bodisi poškodovana embalaža ali pa smo enostavno kupili nekaj, kar nam ni ustrezalo. Logično je sledilo vračilo k prodajalcu.

Zakonska določila omogočajo vračilo novih izdelkov, a hkrati se ti izdelki zaradi zakonske zaščite kupcev ne smejo več prodati kot novi. Morda pa se ne zavedamo, da tudi ti izdelki najdejo pot do končnih kupcev – pod pojmom »obnovljeni« – za bistveno nižjo ceno. To ne pomeni, da so ti obnovljeni računalniki slabi, saj se večina proizvajalcev potrudi, da delujejo kot novi, vseeno pa previdnost ni odveč.

Največ obnovljenih računalnikov prihaja iz neprodanih zalog. To so računalniki, ki jih večje trgovske verige morajo zamenjati z novimi modeli. Ker se ti ne smejo več prodajati kot novi jih samo prepakirajo v »refurbished« embalažo in se naprej prodajajo kot obnovljeni računalniki. Imajo pa enako garancijo kot novi.

racunalniki-zaloge

Obnovljeni namizni računalniki ali obnovljeni prenosniki lahko segajo od praktično novih pa do nekaj let starih. Kakšne računalnike torej najdemo v ponudbi »obnovljenih«?

Možnosti je precej;

 • Prenosniki ali namizni računalniki, na katerih so med prevozom nastale manjše vizualne poškodbe.
 • Prenosniki ali namizni računalniki, ki so jih uporabljali za predstavitve ali kot razstavne modele proizvajalci ali prodajalci.
 • Prenosniki ali namizni računalniki, ki jih je pred prodajo končnim kupcem že prehitela zamenjava z novejšo generacijo računalnikov.
 • Prenosniki ali namizni računalniki, ki so jih imeli na testiranju novinarji in blogerji, oziroma druga »strokovna javnost«.
 • Prenosniki ali namizni računalniki, ki so jih stranke vrnile v zakonskem roku, zaradi napačne odločitve oziroma nezadovoljstva.
 • Prenosniki ali namizni računalniki, ki so jih zahtevna podjetja zaradi nenehnih izboljšav po kratki dobi pri svojem dobavitelju zamenjala z novimi.
 • Prenosniki ali namizni računalniki, ki niso prestali končne kakovostne kontrole.

Čeprav se nekatere med temi naštetimi možnostmi slišijo bolj varne, druge pa manj, je bistvo obnovljenih računalnikov predvsem korak preden gredo ponovno v prodajo.

Pred ponovno prodajo jih namreč vrnejo proizvajalcu ali ustreznim strokovnjakom, ki računalniško opremo temeljito pregledajo, očistijo, testirajo ter izvedejo kakovosten obnovitveni proces.

Poškodovane ali nedelujoče dele zamenjajo ali popravijo, sčistijo diske, na novo naložijo operacijski sistem, poskrbijo, da je ohišje videti kot novo ali z minimalnimi znaki uporabe ter večinoma zamenjajo tudi poškodovano embalažo.

Plusi in minusi

 • Obnovljeni računalniki so cenovno krepko ugodnejši od novih enakih
 • Obnovljeni računalniki so preizkušeni, da funkcionirajo na nivoju novih.
 • Obnovljeni računalniki imajo garancijo (v najboljših primerih enakovredno novim računalnikom) in v nekaterih primerih (kot novi) celo možnosti podaljšane garancije
 • Za znesek, ki vam je dosegljiv, lahko kupite boljši računalnik kot v primeru nakupa popolnoma novega
 • Ne pozabiti, da je vsak elektronski odpad škodljiv za naravo in se z nakupom obnovljenih predmetov zmanjšuje okolijski odtis
 • Potencialno je bila ob obnovi vgrajena posodobljena oprema (starejši modeli)
 • Možni so manjši vidni znaki uporabe
 • Izbira je omejena in računalnika ob nakupu ne morete konfigurirati po lastni želji. Lahko pa to še vedno storite kasneje (sploh pri PC računalnikih).
 • Pri novih računalnikih včasih pridobite popuste za nakup programske opreme, kar je pri obnovljenih redkeje
 • Pri obnovljenih namiznih računalnikih morda ne boste dobili originalne miške in tipkovnice iz originalnega celotnega paketa, temveč drugačno, ampak praviloma novo.
 • Ker je večina obnovljenih računalnikov iz tujih večjih trgovskih verig na tipkovnicah ni šumnikov. Na te je potrebno nalepiti slovenske črke ali jih vgravirati.

Poglejmo prednosti še bolj obširno

1.    Ugodnejša cena

V primerjavi z nakupom popolnoma novega, nerabljenega računalnika, so obnovljeni računalniki opazno cenejši. Pri čemer lahko razlika sega od 20 % pa tudi do 50 %. Na prihranke vpliva več dejavnikov – starost računalnika, znamka računalnika, kakovostni rang računalnika in sama konfiguracija. Pri slednji je pomembno vedeti, da ima najvišji rang poslovnih računalnikov  bistveno boljšo opremo in predvideno daljšo življenjsko dobo, zato je tudi cena obnovljenih poslovnih računalnikov visokega ranga manj ugodna kot pri osnovnih modelih.

Najbolj srečen nakup lahko doživite, če pri dobrem prodajalcu nastavite na napis: »akcija obnovljenih prenosnikov«.

2.    Varnost – garancija

Sodoben komercialno naravnan svet lahko privede do tega, da tudi pojem »obnovljeni« računalniki ali prenosniki ni obravnavan povsod isto, saj točno določen standard, kaj vse ta obnova obsega, ni opredeljen. Zato smo že v predhodnem tekstu uporabili pojme kot »večinoma, predvidoma, marsikje, pogosto«, saj popolna enotnost nivoja obnove ne obstaja. Zato je osnovni napotek, da obnovljene računalnike kupujete pri samih proizvajalcih ali pri uveljavljenih podjetjih z računalniško opremo, ki dobijo obnovljene računalnike neposredno od proizvajalcev.

Po domače povedano – tudi v tem primeru kupujte pri zaupanja vrednih! V pomoč so vam lahko razni kakovostni certifikati, ki potrjujejo strokovnost podjetja. V vsakem primeru iščite obnovljene računalnike ali prenosnike z garancijo, sicer se nakupu raje izognite. Garancija pa mora pričeti veljati od dneva vašega nakupa. Pozanimate se lahko tudi o možnosti podaljšanja garancije.

3.    Boljša oprema za manj denarja

Ključno prednost nakupa obnovljene računalniške opreme, v primerjavi z novo, smo sicer izpostavili kot »ugodnejšo ceno«, a hkrati lahko to povemo tudi drugače. Za znesek, ki ga lahko namenite nakupu, dobite boljši računalnik, z boljšo opremo – bodisi bolj kakovostno znamko, bodisi zmogljivejšo konfiguracijo ali kar oboje.

Skoraj vsa uveljavljena podjetja (Asus, Acer, Dell, Fujitsu, Hewlett-Packard, Lenovo, Toshiba…) nudijo obširen izbor računalnikov – od osnovnih modelov do poslovnih modelov. Med obnovljenimi namiznimi računalniki ali prenosniki lahko za znesek novega osnovnega modela izbirate kakovostnejši model, ki s sabo prinese boljše zmogljivosti in večjo vzdržljivost.

4.    Zanesljivost

Čeprav kupca pri nakupu novih ali obnovljenih računalnikov že varuje garancija, praksa marsikdaj pokaže še dodatno prednost – obnovljeni ne povsem »sveži« računalniki so lahko celo zanesljivejši od povsem novih. Podobno kot pri avtomobilih. Prvi modeli imajo vedno največ napak, ki jih proizvajalec s časom odpravlja. Pri avtomobilih so najbolj »hvaležni« večinoma modeli pred zamenjavo generacij.

Tako tudi ob obnovi računalniške opreme dobri proizvajalci posodobijo računalnik, odpravijo nekatere »tovarniške« hibe in hrošče operacijskega sistema. Seveda pri tem pišemo o primerjavi z enakim novim modelom.

5.    Varovanje okolja

Odpad postaja velik problem našega okolja, saj potrošniška družba spodbuja kupovanje preko vseh racionalnih meja, posledica pa je s plastiko in drugimi škodljivimi nerazgradljivimi sestavinami onesnaženo okolje.

Nakup obnovljenega računalnika pomeni en odpad manj, pomeni koristno rešitev za predmet, ki bi sicer lahko pristal na odpadu. Tistim, ki jim narava dosti pomeni, lahko obnova predmetov prinaša pomirjujoč občutek, da so nareditli še nekaj dobrega za okolje.

Varovanje okolja - čisto okolje

6.    Podjetniške prednosti

Obnovljeni računalniki so lahko zanimiv nakup tudi za podjetja, iz več razlogov. Osnovni je seveda spet razmerje med ceno in opremo. Lahko je razlog tudi kompatibilnost z ostalimi računalniki, ki so v podjetju v uporabi, a je eden od njih odpovedal, oziroma podjetje potrebuje enakovrednega za nove delavce.

Možnost je tudi, da podjetja potrebujejo računalnik za bolj obremenjeno delovno okolje, kjer lahko hitro pride do vizualnih poškodb in je nov računalnik že hitro videti star.

Nekatere delovne organizacije tudi preizkušajo nove proizvodne procese, ki pričenjajo vključevati računalnike za enostavnejše funkcije in nezahtevne programe, za kar ni potrebe po kupovanju novih, zanesljivost (obnovljeni računalniki z garancijo) pa je vseeno zaželena.

7.    Smiselnost

Ob »pešanju« vašega starega računalnika, zaradi vedno večjih obremenitev in novih programov ter želja po novih operacijskih sistemih, ste postavljeni pred tehtanje o smiselnosti posodobitve vgrajenih komponent ali nakupa novega, ki že vsebuje zmogljivejše komponente.

Drage legalne licence in nadgradnja strojne opreme (večji trdi disk za shranjevanje podatkov, večji SSD delovni disk, več delovnega pomnilnika RAM…  pa pomenijo strošek, ki je lahko že velik del nakupa obnovljenega (novejšega in zmogljivejšega) računalnika, povrh pa imajo nekateri ponudniki obnovljenih računalnikov v ceno vštet že naložen licenčni operacijski sitem.

Pa še nasvet…

V osnovi se od kupca pričakuje, da pri vsakem nakupu ve, kaj si želi, oziroma potrebuje.

Enako velja za »tovarniško obnovljene računalnike«. Domači računalniki, potrebni za brskanje po internetu, enostavne naloge, poslušanje glasbe ali gledanje videov, so lahko manj zmogljivi kot računalniki za zahtevne delovne procese ali intenzivno igranje najsodobnejših igric.

Zato sami najbolje veste, za kaj boste računalnik potrebovali in kakšnega si želite (tablica, prenosni, namizni računalnik). Medtem ko za večino opravil, če ne vključujejo potrebe po mobilnosti, zadošča namizni računalnik, ki ga je podobno kot prenosnik možno nadgrajevati, je nakup tablice omejen na njeno konfiguracijo. Na podlagi potreb lahko okvirno predvidite (ali vsaj poveste prodajalcu), kakšno konfiguracijo potrebujete (procesor i3, i5, i7, oziroma količina RAM, trdi diski, SSD delovni disk, pa navsezadnje tudi želje glede zaslona, miške in tipkovnice).

Predvsem sami dobro premislite, katere lastnosti računalniške opreme so za vas nujne in katere sodijo v kategorijo »bi bilo lepo imeti«. Zavedati se je potrebno, da je pri nakupu obnovljenih računalnikov izbira vseeno manjša kot pri novih in vsega želenega morda žal ne boste našli. Še vedno pa vam preostane možnost naknadne nadgradnje.

Izbor znamke računalnika je precej bolj ohlapen kriterij, saj boste predvidoma iskali predvsem podobne lastnosti, ki pa so pri različnih znamkah konkurenčno primerljive. Bodite pozorni na priložnostne akcije obnovljenih prenosnikov, ne prezrite objav kot so »rabljeni prenosniki z garancijo« ali »rabljeni računalniki z garancijo«, pazljivi pa bodite pri prodajah z besedami  »poceni rabljeni prenosniki« ali »najcenejši prenosniki», oziroma namizni računalniki.

Preveč poceni je lahko s časom tudi drago. Zato za konec ponovno opozarjamo, da se odločite za nakup obnovljenega računalnika iz zanesljivega vira in z garancijo!

5/5 - (13 votes)
5/5 - (13 votes)

Deli objavo

Komentarji (3)

 • Ivica spilek Reply

  Imam racunalnik asus 2meseca star novi iz trgovine pod garancijo in sedaj ze drugic na servisu med prevozom ga je gls sluzba poskodovala pocil ekran in se en del od mene je sel cel na servis in to oboje zaradi tona sprasujem ker nemislim sprejeti vec ta racunalnik ali mam pravo zamenjat ali da mi vrnejo denar stal je 500e hvala za odgovor

  29. 01. 2019 at 11:29
 • Ciril Mlinar Reply

  Za nastalo škodo je odgovorna dostavna služba. V vašem primeru GLS. To je opisano v njihovih splošnih pogojih.
  https://gls-group.eu/SI/sl/splosni-pogoji-poslovanja
  v 16 členu piše
  “GLS Slovenia zagotavlja odškodnino (paketno nadomestilo) za stranko, glede na vsak paket, v primeru škode, če je za škodo odgovoren GLS Slovenia. To je škoda, ki nastane, kot posledica malomarnosti ali nestrokovnega ravnanja, vključno z delno ali popolno izgubo ali uničenja paketa. Pristojbina za avtomatsko nadomestilo v primeru škode ali izgube paketa je vključena v ceno transporta, ki ga plača stranka. Nadomestilo v primeru škode ali izgube zagotavlja le kritje za neposredne škode, v zvezi z zamenjavo ali popravilom, in brez kakršne koli posredne škode…”
  Predlagam, da se obrnete na dostavno službo.
  lep pozdrav,
  Ciril Mlinar

  01. 02. 2019 at 8:38
 • Davor P. Reply

  Kje lahko dobim refubish prenosnike in kakšnega mi priporočate. Sedaj ima Asus n53jn, ki je služil ok mojim pootrebam, ampak počasi maha v slovo…

  20. 04. 2019 at 20:59

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja