5 najboljših, brezplačnih orodij za reševanje podatkov iz diska

Čeprav se izguba družinskih slik iz dopusta ne zdi nič drastičnega povzroči v nas različna čustva, s katerimi se ne želimo srečevati. Da ne pišem o izgubi podatkov, skoraj dokončane, diplomske naloge. Uh, to boli. Ampak ni vse izgubljeno. Zato naslednji prispevek.

Najboljši način, ko se zgodi nepričakovana izguba podatkov, je, da smo na to pripravljeni. Z enim od naslednjih orodij, ob izgubi podatkov ne bomo v trenutku osiveli in izgubili živcev ampak bomo že v nekaj naslednjih trenutkih lažje zadihali.

1.    Piriform Recuva

Recuva je brezplačna programska oprema, ki je, s preprostim čarovnikom za uporabo in podrobnim skeniranjem vseh datotek, prav to kar potrebujemo.

 • učinkovita obnovitev datotek
 • pregleden vmesnik
 • izbirno podrobno skeniranje
 • oglasi za Premium verzijo

Piriform Recuva omogoča enostavno in brezskrbno uporabo. Privzeto se odpre v čarovniku za obnovitev datotek, ki ga napredni uporabniki lahko preskočijo.

Izberemo datoteke, ki jih želimo obnoviti (slike, dokumente, elektronsko pošto in vse ostale datoteke, ki so na izbiro) in tako fokusiramo iskanje.

Izbiramo lahko med podrobnim iskanjem na določeni lokaciji ali iščemo na vseh pogonih in poleg tega lahko izberemo hitro ali podrobno optično branje. Slednji traja veliko dlje, vendar nam ponudi več rezultatov. Nato kliknemo »Start« in počakamo, da se skeniranje zaključi.

Ko je skreniranje zaključeno, so predstavljeni rezultati, pri čemer vsaka obnovljena datoteka dobi oceno glede na njeno stanje. Ogled obnovljenih podatkov je možen neposredno iz Recuve ali pa preklopimo v napredni način za hitrejši pregled vseh obnovljenih datotek, s predogledom.

Piriform Recuva

Prenos Pirifom Recuva

2.   IObit Undelete

Brez panike – obnovitev podatkov z Undelete je preprosta.

 • Jasen, intuitiven vmesnik
 • Hitro pregledovanje
 • Dobra stopnja obnovitve
 • Ni podrobnega skeniranja

Če ste kdaj uporabljali IObit Uninstaller ali Advanced SystemCare, ne boste presenečeni, da je IObit Undelete osvežujoč, enostaven za uporabo, z intuitivnim vmesnikom, ki omogoča, da je obnovitev datotek čim manj stresna. Izberemo vrsto datoteke, ki jo iščemo (vključno z dokumenti, videoposnetki, glasbo in slikami) in pogon, kjer so bili shranjeni, nato kliknemo »Skeniraj«.

Na izbiro sicer nimamo hitrega in podrobnejšega skeniranja, vendar pa je skeniranje hitro in najdene so iskane datoteke. Prav to pa potrebujemo, mar ne? IObit Undelete prikaže še stopnjo obnovitve (odlično ali slabo), da lahko že pred preverjanjem predvidevamo uspešnost obnovitve podatkov.

Premikanje kazalca miške nad ikono na desni strani nam omogoča predogled datoteke. Obnovitev je zelo preprosta – le kliknemo “Obnovi” in izberemo, kje želimo datoteko shraniti.

IObit Undelete morda ne ponuja toliko granularnega nadzora kot Recuva, vendar je hiter, učinkovit in enostaven za uporabo – idealen je, če smo izgubili nekaj pomembnega in nas že grabi panika. Zelo priporočamo.

IObit Undelete

Prenesi IObit Undelete

3.   DMDE Free Edition

Obnovitev izbrisanih datotek in reševanje podatkov iz okvarjenih diskov.

 • Visoka stopnja uspešnosti obnovitve podatkov
 • Način urejanja diska
 • Uporabniški vmesnik

Programska oprema DMDE Free Editon, za obnovitev podatkov, je pogosto spregledana. DMDE ima močno karakteristiko sposobnosti obnovitve podatkov iz širokega spektra pogonov, vključno z 2TB + pogoni.

DMDE morda ni najpreprostejše orodje za uporabo, vendar je eden od najučinkovitejših.

DMDE nam omogoča, da izberemo pogon, kjer so razpoznane vse particije, pri čemer so najbolj očitne izbire že označene. Če je DMDE uspešen pri razpoznavi, se odpre okno Raziskovalca, da poiščemo pogon in obnovimo podatke, ki jih potrebujemo.

Obstajajo omejitve obnovitev podatkov brezplačne verzije programske opreme, vendar ni omejitev pri tem, koliko podatkov želimo obnoviti. Če želimo preprostejši in hitrejši postopek obnovitve, preprosto nadgradimo na verzijo Express ali Standard.

DMDE Free Edition

Prenesi DMDE Free Edition

4.   TestDisk in PhotoRec

Obnovitev podatkov iz kateregakoli medija za shranjevanje v več sto formatih datotek.

 • Dostopen vmesnik
 • Podpira številne datotečne sisteme
 • Datoteke pomoči so omejene
 • Datoteke pomoči so omejene

TestDisk in PhotoRec sta priročen par orodij za obnovitev datotek, ki se uporabljata skupaj. Ime programske opreme PhotoRec naj vas ne zmede, saj obnavlja veliko več podatkov kot samo fotografije. Deluje s široko paleto datotečnih sistemov in medijev, od trdih diskov do CD-jev, DVD-jev, USB-pogonov in pomnilniških kartic. Obstajajo gradniki za Mac in Linux, ki nam omogočajo, da po potrebi obnovimo podatke iz drugega računalnika.

Prav tako ima poglobljeno prepoznavanje več kot 200 formatov datotek, kar pomaga pri rekonstrukciji izgubljenih datotek. Je v paketu skupaj s programsko opremo TestDisk, ki jo lahko uporabimo za obnovitev particij.

Glavna ovira je uporabniški vmesnik – kjer je ukazna vrstica brez podpore za miško. Na prvi pogled se zdi zapleteno, toda program nas skozi proces vodi z vrsto zaslonskih menijev in je namestitev na ciljni pogon v načinu »samo za branje«, tako da ni nevarnosti, da bi bili podatki izgubljeni, če smo kje narobe kliknili.

TestDisk in PhotoRec

Prenesi TestDisk in PhotoRec

5.   MiniTool Partition Recovery

Ste izgubili celo particijo? Ta brezplačna aplikacija za obnovitev particij lahko reši vaš dan.

  • Obnovi izgubljene particije
  • Preprost vmesnik
 • Izvajanje je lahko počasno

Ena najbolj stresnih izkušenj pri izgubi podatkov je, če kar naenkrat ni celotnega pogona ali particije. Pogosto se lahko zgodi, da nenamerno izbrišemo particijo, če je particija poškodovana.

Če gre za takšno preprosto težavo, lahko particijo vrnemo hitro in enostavno, ne da bi zapustili Windows, z uporabo programa MiniTool Partition Recovery – komponento, ki je vgrajena v MiniTool Partition Wizard Free Edition.

Zaženemo program, izberemo pogon, ki vsebuje izgubljeno particijo, nato pa izberemo, ali želimo skenirati celoten disk ali samo njen del (izberemo del, kjer naj bi bila naša manjkajoča particija). Izbiramo med polnim in hitrim skeniranjem in pustimo, da program izvaja svoje delo.

Brez skrbi, če se zdi, da se program ne odziva, potrebne je malce potrpežljivosti in ​​sčasoma bodo na seznamu prikazane vse zaznane particije. Izberemo vse – vključno z manjkajočo particijo – in kliknemo »Dokončaj«, da jih obnovimo. Prav tako lahko dvokliknemo particijo, da si ogledamo njeno vsebino, da preverimo ali je to to, kar iščemo.

Opozorilo: programska oprema ima ob namestitvi vključen dodaten program, imenovan WebAdvisor. To možnost lahko onemogočimo, vendar je potrditveno polje samodejno izbrano in je precej majhno. Prav tako nas ob namestitvi vpraša ali želimo namestiti Avast Free Antivirus. Torej, ob namestitvi programske opreme beremo, da ne naložimo še neželene vsebine.

MiniTool Partition Recovery

Prenesi MiniTool Partition Recovery Free

Če zaključim: vse se da, oziroma skoraj vse se da preprečiti, zato se izognite izgubi datotek z zelo dobro brezplačno programsko opremo za arhiviranje. Če se vendarle zgodi, da izgubite podatke in pri reševanju le teh naletite na težave, nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali.

4/5 - (3 votes)
4/5 - (3 votes)

Deli objavo

Komentar (1)

 • Ložina Franc Reply

  Sistemski disk “C” z WIN 7 se ne zažene, če uporabim drug sistemski disk, je v biosu viden, vendar se ne odpreji particije oz, datoteke.
  Zagnal sem istalacijski disk in start up repair. Napisal mi je “partition table repair” in “a disk read error occurred”.
  Ali je možno disk popraviti tako, da bi bil še naprej sistemski oz. da bi se zagnal in odprl?
  Za nasvet se lepo zahvaljujem.
  Franc

  02. 04. 2019 at 12:21

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja